четвер, 4 жовтня 2018 р.

Рахівський район та народне вбрання


Дуже оригінальна і мальовнича гуцульська одежа. Вона відрізняється на стільки від інших типів ноші, що коли гуцули появлялися де-небудь поза своєю територією, то звертали на себе загальну увагу. Перед усім, вона була коротка, легка та тепла. Такої вбері вимагав гористий терен, де треба скакати по камінню, перелазити часто плоти і повалені дерева, вискакувати та зсідати з коня, а також нерівномірне підсоння, в якім бувають дуже гарні дні і холодні ночі. При тім, вона було сильно барвистою. Тому здалека впадала в очі. Переважали у ній біла, чорна   барви (кольори), що гарно відбивалися зимою од білого снігового фону, а влітку– од  зеленого трав’янистого.

      Гуцульська одежа була дорога, бо багато коштували вишивки та всякі прикраси. А ще, гуцули любили гоноритися, то не дивно, що багато з них потратили свої маєтки на одежі та забави. З їх добродушністю граничить і велика легкодушність.

Подружжя в традиційному одязі, Рахів, друга       половина 1940-х


Чоловіча хутряна безрукавка («кожушок»), с. Луг. Овече хутро, шкіра, вовняні нитки, аплікація, вишивка, гладь. 20-ті рр. ХХ ст. 




Кептар жіночий, с. Розтоки. Овече та заяче хутро, бордове сукно, вовняні нитки, аплікація, вишивка. 20-ті рр. ХХ ст. 



Кожух з рукавами, с. Лазещина. Овече хутро, заячий смушок, вовняні нитки. 20-40-ві рр. ХХ ст. 


Жіноча сукняна куртка («петик»), с. Ясіня. Коричневе домоткане сукно, шовкові нитки, вишивка, шнурівки. 20-30-ті рр. ХХ ст. 

Вишивка коміра та пазухи чоловічої сорочки («нова кошуля»). Початок ХХ ст., с. Косівська Поляна

Кептар жіночий, с. Косівська Поляна. Овече та заяче хутро, шкіра, вовняні та шовкові нитки, аплікація, вишивка. Початок ХХ ст. 


Жіноча сукняна куртка («кришиньик»), с. Ясіня. Червоне домоткане сукно, шовкові нитки, вишивка, шнурівки. 20-30-ті рр. ХХ ст. 

Жіноча хутряна безрукавка («кожушок»), с. Луг. Овече хутро, заячий смушок, фабричне сукно, аплікація, вишивка. 20-ті рр. ХХ ст. 




Жіноча сукняна куртка («сердак»), с. Богдан. Чорне домоткане сукно, шовкові нитки, вишивка, шнурівки. 20-ті рр. ХХ ст.

Гуцул з Ясіня, 1921

Немає коментарів:

Дописати коментар

Fun-Route - будні. Підготовка до масштабного районного заходу

Триває клопітка підготовка до проведення профінформаційного масового заходу для учнівської молоді Рахівського району "День кар’єри&quo...