четвер, 14 березня 2019 р.

Fun-Route вивчали професії лісничого та майстра лісу

На базі Лужанського лісництва, яке підпорядковується Державному підприємству "Великобичківське лісомисливське господарство"  фанроутівці дізнавалися про професії у лісовій сфері. 

Лісничий — посада лісовода, спеціаліст лісового господарства, керівник лісництва. Лісництво  — територіально-виробнича одиниця в лісовому господарстві, а також господарські будівлі, в яких розташовується управління лісовою ділянкою. Територія лісництв підрозділяється на майстерські дільниці та лісові обходи і складає від декількох сотень до сотень тисяч гектарів. Веде господарство в лісництві і відповідає за його стан лісничий. У штат лісництва входять також помічник лісничого та майстри лісу (колишні лісники). Всі вони є посадовими особами державної лісової охорони. У лісах державного значення зазвичай входить до складу лісгоспів.


Основні завдання, які вирішують лісництва під час своєї діяльності:

  • відновлення лісу на вирубках, догляд за ним, лісорозведення та інші лісогосподарські заходи, що підвищують продуктивність лісу;
  • відведення лісосік, нагляд за дотриманням правил рубок лісу, здійснення охорони лісу від пожеж, незаконних рубок, шкідливих комах і хвороб, пошкодження внаслідок антропогенного та іншого шкідливого впливу;
  • здійснення державного контролю за додержанням всіма лісокористувачами, власниками лісів та іншими юридичними і фізичними особами лісового законодавства;
  • запобігання злочинам і адміністративним правопорушенням у сфері лісового господарства та використання лісових ресурсів.

Сучасна господарська діяльність у лісництві базується на теоретичних та практичних досягненнях лісівництва — науки про закони життя та розвитку лісу, а також на постійній підготовці та підвищенні кваліфікації кадрів

Лісничий очолює і забезпечує охорону лісів від пожеж і охорону від лісопорушень, організовує пожежно-хімічні станції, керує гасінням лісових пожеж, проводить роз'яснювальні заходи з охорони лісів серед місцевих жителів.
Відповідно до плану ведення лісового господарства, лісничий здійснює контроль за рубками головного користування та лісовідновлювальні роботи, контролює інші роботи з лісокористування.
Також лісничий забезпечує навчання та підвищення кваліфікації перебуваючих у його підпорядкуванні помічника, техніків-лісівників, лісників.
За дорученням лісничий лісгоспу може виступати як представник в адміністративних і судових органах при розгляді справ про лісопорушення й лісових пожежах.

На території Лужанського лісництва знаходиться теплиця загальною площею 374 квадратних метри, в якій вирощуються декоративні дерева та кущі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Fun-Route - будні. Підготовка до масштабного районного заходу

Триває клопітка підготовка до проведення профінформаційного масового заходу для учнівської молоді Рахівського району "День кар’єри&quo...