пʼятницю, 3 серпня 2018 р.

Найвисокогірніше озеро в Україні

Учасниця команди Fun-Route - Катя, здійснила спільно зі своїми батьками подорож до найвисокогірнішого озера України -  Бребенескул. Знаходиться  собі воно на висоті 1801 м. н. р. м. Озеро утворено в льодовиковий період, і з цієї причини дуже відрізняється за виглядом від інших карпатських озер

Бребенескул лежить на Чорногірському хребті, в пару кроків від популярних маршрутів від Говерли до Попа-Івана. Найближчі до озера вершини - це Гутин-Томнатик (2016) і - ви не повірите - Бребенескул, друга за величиною вершина Чорногірського хребта (2038). А ще з озера витікає річка, теж Бребенескул.



Вода в озері прохолодна ( мова йде про серпень місяць) але скупнутися можна. У другій половині дня, сонце заходить  за Гутин-Томнатик, і біля озера стає  прохолодно. Дме вітер. Тому про одяг потрібно подбати.  
Глибина Бребенескула - до 2,8 метрів, і чим ближче до хребта, тим озеро глибше.

Назва озера походить від румунського слова "brebenoc" - барвінок. Треба сказати, що, швидше за все, першою Бребенескул охрестили саме вершину, а потім вже озеро і річку, які теж треба було якось назвати. Вважається, що десь під горою свого часу була полонина, де росли барвінок. Хоча деякі вчені говорять, що назва пішла від слова "бербениці" - дерев'яний гуцульський посуд довгої форми  для зберігання продуктів (молока і бриндзі в основному).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Fun-Route - будні. Підготовка до масштабного районного заходу

Триває клопітка підготовка до проведення профінформаційного масового заходу для учнівської молоді Рахівського району "День кар’єри&quo...