пʼятницю, 3 серпня 2018 р.

Гутин Томнатик - Сивий Верх


Карпатські гори знані, насамперед, своїми шикарними гірськолижними комплексами, котрі ваблять лижників з усіх куточків світу. Однак, справжні поціновувачі гір приїжджають сюди не лише взимку, а й коли хочуть побути наодинці з природою, забути про усе на світі й жити так, ніби окрім гір не існує нічого іншого.




Красиві ландшафти, мальовничі місцини, енергія гір, ранкові тумани та схід сонця – все це змушує по-новому поглянути на життя та зрозуміти, що воно – різнобарвне. 

Вершина Гутин Томнатик розташована на території Карпатського біосферного заповідника. Відома гора Гутин Томнатик як одна із найвищих вершин Українських Карпат й поступається Говерлі всього-на-всього на якихось 40 м. Сама вершина вкрита субальпійською та альпійською рослинністю. Тут надзвичайно багато рідкісних і реліктових видів. Загалом вершина має свій унікальний полонинно-давньольодовиковий природний комплекс. Гора має декілька витоків гірських рік із кришталево чистою водою. Клімат на горі Гутин Томнатик досить м'який, тому туристи і приїжджають сюди на відпочинок та пошук пригод. 
Цікаво, що назва "Гутин Томнатик" означає "Сивий Верх", і справді взимку гора виглядає "сивою".

Отож, Катя, продовжила свою подорож від мальовничого озера  Бребенескула до вершини Гутин Томнатика. Заздалегідь підготувавшить, Катя дізналася висоту вершини та її опис. Висота над рівнем моря – 2016 м. 

Вершина Гутин Томнатик захоплює як досвідчених альпіністів так і туристів-любителів. Щоб помилуватися природними барвами гірського схилу та покупатися в кришталевій воді гірського озера Бребенескул, варто обрати літній період для сходження на гору. В свою чергу зимою "Сивий Верх", вкритий снігом та льодом, зачаровує та принесе незабутні враження. Проте потрібно не забувати, що сходження взимку є складним та вимагає додаткових знань та підготовки. На схилах гір зберігається мінусова температура, яка може опускатися до 25-30 градусів Цельсія. Також сильний крижаний вітер та сніг на схилах і вершині роблять дану подорож небезпечною. Тому підкорювати вершину Гутин Томнатик взимку можуть тільки підготовлені альпіністи з професійним спорядженням.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Fun-Route - будні. Підготовка до масштабного районного заходу

Триває клопітка підготовка до проведення профінформаційного масового заходу для учнівської молоді Рахівського району "День кар’єри&quo...